You are here:

Vakıflara Vergi Muafiyeti Tanınması Hakkında Genel Tebliğde YMM Raporlarına İlişkin Değişiklik Yapıldı

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2024-164 // VAKIFLARA VERGİ MUAFİYETİ TANINMASI HAKKINDA GENEL TEBLİĞ (SERİ NO:1)’de, 28 Aralık 2024 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere aşağıdaki değişiklikler yapıldı.
VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2024-164TARİH: 30.12.2024

VAKIFLARA VERGİ MUAFİYETİ TANINMASI HAKKINDA GENEL TEBLİĞ (SERİ NO:1)’de,

28 Aralık 2024 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere aşağıdaki değişiklikler yapıldı.

  1. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından mücbir sebep hali ilan edilmiş olan yerlerde vakıflar tarafından yapılan harcamalar, amaca yönelik harcama olarak değerlendirilecektir.
  2. Vakfın resmi senedinin amaç maddesinde yer alsa dahi, vakfın iktisadi işletmesine veya vakfın iştirak ettiği veya edeceği ticari şirketlere aktarılan kaynaklar ile mal varlığını artırmaya yönelik gayrimenkul alımları, gelir getirici özellik taşısalar bile kamu yükünü azaltıcı etkisi olmadığından, amaca yönelik harcama olarak değerlendirilmeyecektir.
  3. Vergi muafiyeti tanınan vakıfların yükümlülükleri arasında öncelikle Tebliğin vakfın faaliyet konusu, defter tutma, mal varlığı ve yıllık gelir ve gelirinin harcanma şekline ilişkin düzenleme koşullarını sağlamak olduğu belirtilmiştir.
  4. Yeminli mali müşavirce düzenlenmiş tasdik raporunda vergi muafiyeti tanınan vakıfların yükümlülüklerini yerine getirip getirmediği ayrıntılı olarak değerlendirilerek tespit edileceği belirtilmiştir.
  5. Vakfın mevcut mal varlığından ve bağışlardan elde edilen, süreklilik arz eden ve vakıf amaçları için kullanılan mutad gelirleri haricinde arızi olarak, son iki yıllık mutad gelir tutar ortalamasının yüzde ellisini aşacak şekilde, bir gelir elde edilmesi halinde, bu gelirin elde edildiği yılda özel bir hesapta izlenmesi ve beş yıl içinde vakfın amaçları doğrultusunda harcanması veya gelir getirici mal varlığını artırmaya yönelik gayrimenkul ve iştirak hissesi alımında kullanılması ya da iktisadi işletmeye sermaye konulmasının mümkün olduğu belirtilmiştir.

2547 sayılı Yüksek Öğretim Kanunun 56 ncı maddesi kapsamındaki vakıfların münhasıran devlet üniversitelerinin faaliyetlerinin devam ettirilmesi ve desteklenmesi amacıyla kurulması, yıllık brüt gelirlerinin en az dörtte üçünün bu amaca yönelik harcanması gerekmektedir.

Değişiklik kapsamında, söz konusu üniversitelerin fiziki, teknik ve sosyokültürel imkânlarının geliştirilmesine yönelik yapılacak harcamalar, üniversitede görevli eğitim görevlileri ile üniversite öğrencilerine yapılacak harcamalar üniversite faaliyetinin devam ettirilmesi ve desteklenmesine uygun harcama kabul edilecektir.

Sirkülerimiz, TÜRMOB’dan alınmıştır. Detaylı bilgi için sirkuler@stb-cpaturkey.com adresinden bizlere ulaşabilirsiniz. 

Yazıyı Paylaşın:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Soru, Görüş ve Öneri İçin Bize Yazın!

Daha Fazla Okuyun!