VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2024-46 | TARİH: 05.02.2024 |
- − Genel ekonomik, sektörel veya bölgesel kriz ile birlikte “Genel Salgın” durumu da kısa çalışma ödeneğinin kapsamında alınmıştır.
- − Daha önce Kısa Çalışma Ödeneğinden yararlanmada, işsizlik sigortası hak etme koşullarını yerine getirme şartı aranırken, bu fıkrada değişiklik yapılarak, ödenekten
- yararlanma şartlarında iyileştirme yapılmıştır. Buna göre; sigortalının kısa çalışma ödeneğine hak kazanabilmesi için, kısa çalışma başlama tarihinden önceki son 120 gün hizmet akdine tabi olması ve son üç yılda en az 450 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olması gerekmektedir.
- − 4447 sayılı Kanunun Ek 2 inci maddesinin 4 üncü fıkrasının 2 inci cümlesinden sonra “Kısa çalışma ödeneği, her ayın beşinde aylık olarak sigortalının kendisine ödenir. Ödeme tarihini öne çekmeye Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı yetkilidir. Kısa çalışma ödeneği, damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmaz, nafaka borçları dışında onda birinden fazlası haczedilemez veya başkasına devir ve temlik edilemez.” Hükmü eklenmiştir.
- − Aynı fıkranın son cümlesindeki “Kısa çalışma ödeneği olarak yapılan ödemeler başlangıçta belirlenen işsizlik ödeneği süresinden düşülür” hükmü kaldırılarak “Kısa çalışma ödeneği olarak ödenen süreler, kısa çalışma başlama tarihinden itibaren 3 yıl içindeki hizmet akdi fesihlerine istinaden yapılacak işsizlik ödeneği ödemelerine ilişkin hak sahipliği sürelerinden düşülecektir.” Hükmü getirilmiştir.
- − Aynı maddeye “Sigortalının kusurundan kaynaklanan fazla ödemeler ise yasal faizi ile birlikte sigortalıdan tahsil edilir, ölen sigortalılara ait fazla ödemeler geri tahsil edilmez.” Hükmü eklenerek sigortalının kusurundan kaynaklanan ödeneklerin geri alınacağı belirtilmiştir.