You are here:

Depremzedeler için Bedelsiz Barınma Hizmetlerinin Vergisel Sonuçları ile Akaryakıt Satışlarındaki Belge Düzeni

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2023-40 // 6/2/2023 tarihinde Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve 10 ili kapsayan deprem felaketinin ardından depremzedelere verilecek bedelsiz barınma hizmetlerinin vergi kanunları karşısındaki durumunun netleştirilmesi ile depremden etkilenen illerde yapılan akaryakıt satışlarındaki belge düzeni ile ilgili olarak 150 No.lu Vergi Usul Kanunu Sirkülerinde açıklamalarda bulunulmuştur.
VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2023-40TARİH: 15.02.2023
  1. İl AFAD müdürlükleri koordinasyonunda ilgili konaklama tesislerince depremzedelere verilecek olan bedelsiz barınma hizmetlerinde emsal bedel sıfır (bedelsiz) olarak değerlendirilecektir.
  2. Emsal bedeli sıfır olan söz konusu hizmetler dolayısıyla katma değer vergisi ve konaklama vergisi hesaplanmayacak ve bu hizmetler nedeniyle barınma hizmeti verenlerce yapılan harcamalar, gelir ve kurumlar vergisi matrahının tespitinde gider olarak dikkate alınabilecektir.
  3. Seyyar istasyonlar veya tankerler aracılığıyla akaryakıt satışı yapılması durumunda; akaryakıt satışı sonrasında 213 sayılı Kanunda yer alan belgelerden herhangi birinin düzenlenmesine gerek bulunmamakta olup yapılan satışlar için gün sonunda “muhtelif müşteriler” ibareli bir fatura düzenlenebilecektir.
  4. Müşterinin kendisine yapılan satış işlemi için belge talep etmesi halinde ise, 213 sayılı Kanunun belge düzenine ilişkin hükümlerinde yazılı belgeler (fatura, perakende satış fişi gibi) kullanılabilecektir.
  5. Akaryakıt istasyonlarında doğrudan taşıtlara yapılmayıp bidon, varil gibi eşyalara yapılan akaryakıt satışları için düzenlenecek fişlerde, ödeme kaydedici cihazların C. kimlik numarası/vergi kimlik numarası ya da plaka bilgisi alanına sadece “2” rakamının girilmesi yeterli olacaktır.
  6. Akaryakıt istasyonlarında bulunan akaryakıt pompa ödeme kaydedici cihazların veya sistemin çalışmaması durumunda, akaryakıt satışı sonrasında 213 sayılı Kanunda yer alan belgelerden herhangi biri düzenlenmeyecek, ancak yapılan satışlar için gün sonunda “muhtelif müşteriler” ibareli bir fatura düzenlenecektir. Diğer taraftan, müşterinin bu satış için belge talep etmesi durumunda ise, 213 sayılı Kanunun belge düzenine ilişkin hükümlerinde yazılı belgeler (fatura, perakende satış fişi gibi) kullanılabilecektir.

Sirkülerimiz, TÜRMOB’dan alınmıştır. Detaylı bilgi için sirkuler@stb-cpaturkey.com adresinden bizlere ulaşabilirsiniz. 

Yazıyı Paylaşın:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Soru, Görüş ve Öneri İçin Bize Yazın!

Daha Fazla Okuyun!